Pioneren for lange turer og det enkle friluftslivet

I september for 50 år siden kom Bjørn Amsrud frem til det forblåste platået på Nordkapp, som den aller første som hadde gått Norge på langs til fots. For noen dager siden var han tilbake på Nordkapp for første gang siden 1966, og i mellomtiden er det mange som har latt seg inspirere av langturen og fulgt i hans fotspor.

Men de første årene var det ikke mange som fulgte i fotsporene: Den første var faktisk ham selv, da han ni år senere tok vinterturen på ski fra Snartemo til Nordkyn! Bjørn har aldri gjort noe stort nummer av disse bragdene, så da Stein P. Aasheim og Arvid Holte planla å gå Norge på langs vinteren 1976, trodde de lenge at de skulle bli de første som gikk på ski. Men etterhvert fikk de nyss om at den barske og beskjedne pioneren hadde kommet dem i forkjøpet året før. Bjørn brukte 71 dager på den første vinterturen, og står fremdeles høyt på listen over raskeste gjennomføringer.

Bjørn har vært en friluftsmann hele livet. Som tannlege på Svalbard opplevde han den fantastiske Svalbard-naturen og nærgående isbjørn, han har vært på utallige fotturer i inn- og utland, gått Norge på tvers fra Trysil og ut til Norges vestlige ytterpunkt og syklet Norge rundt. Han har gått Birkebeineren et tjuetalls ganger, han startet da det ble gått på treski og gikk til utpå 90-tallet. Det var på den tiden da birkebeinerne smurte skiene sine selv.

Rett før jeg startet på min NPL-tur i mai, leste jeg om Bjørn i Harvest. Jeg kjente meg igjen i det han beskrev om magien ved å være på langtur og ved å gå alene. Og jeg kjenner meg enda mer igjen nå etter turen. Takk til Bjørn, som var den første til å tråkke fotsporene mellom nord og sør og skape drømmen om Norge på langs. Og takk til Bjørns nabo Aase, som sørget for at jeg fikk møte denne fantastiske pioneren for det enkle og ujålete friluftslivet – og Norges lengste eventyr!

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s