100 dager på tur! 


Å krysse Gudbrandsdalen er bratt både ned og opp. Og etter å ha klatret opp igjen på fjellet fra Otta, bar det rett ned igjen til Heidal! Men i Heidal er det så fint at det var verdt slitet. Her leker de ikke nasjonalromantikk, her ER de nasjonalromantikk! I fjellbygda ligger idylliske gårdsbruk med gamle, lafta tømmerbygninger, og det lages Heidalsost med mønster av rosemaleri.

Fra Heidal gikk ferden videre til Sikkilsdalen. På veien hit kunne jeg føye til en ny art på lista over observerte villdyr på turen: tre rådyr ved teltplassen. Av tamme dyr møtte jeg reinsdyr fra Vågå tamreinlag, men nå er det snart håp om å se reinsdyr også i vill utgave! I Sikkilsdalen gresset også flotte dølahester på utmarksbeite. Det var en ganske sosial hestegjeng som gjerne ville ha litt kroppskontakt når de skulle hilse på en ny fotturist som kom rekende gjennom dalen, og de syntes også det var interessant å lukte på hva jeg hadde i sekken. Der er det jo både mat og sure sokker!

Ferden inn i Jotunheimen gikk over den berømte eggen hvor Peer Gynt påstod at han red på en reinsbukk. Jeg hadde nydelig vær over Besseggen, og gikk så sent på dagen at jeg fikk eggen nesten for meg selv. Godt gjort på en av Norges mest populære fjellturer en fin sommerdag! Det er ikke vanskelig å forstå at turen er populær, for naturen og utsikten er fantastisk. Det flotteste skue var utsikten til Besseggens mindre kjente bror på andre siden av Gjende: Knutshø. Over det turkise brevannet i Gjende, i et magisk kveldslys og med en flott regnbue, reiste denne magiske toppen seg med en spiss egg som er lengre, råere og minst like flott som Besseggen. På stien over Knutshø er det nok aldri kø, for de fleste som går Besseggen har ikke hørt om den. 

Turen gjennom Jotunheimen gikk videre over Bukkelægret til en vaffelpause på Gjendebu. Gjendebu er DNTs eldste turisthytte, den åpnet i 1871! De første bestyrerne var ekteparet Slålien, og samme året som de åpnet hytta ble datteren deres født her inne på Gjendebu. Hun ble døpt i Gjende, og fikk dermed navnet Gjendine. Hun ble over 100 år, og en legendarisk fjellkvinne. Hun var blant annet fjellfører for kongelige fotturister, og Edvard Grieg skrev Gjendines bådnlåt etter å ha hørt henne synge. Den ene rutebåten som går på Gjende er oppkalt etter Gjendine Slålien. Etter vafler på Gjendebu gikk ferden videre til Fondsbu, hvor det alltid er hyggelig å komme frem til usedvanlig trivelig vertskap og god mat. 

Fra Jotunheimen og sørover følger jeg langfjella langt og lenge, og skal ikke gå ned i skogen igjen før jeg går av fjellet i Ljosland/Knaben-området rett før mål på Lindesnes. Det blir fint! Min hundrede dag på tur ble feiret med etappen fra Fondsbu til Sletningsbu, og jeg er på vei inn i Filefjell. 

Reklame

2 kommentarer om “100 dager på tur! 

  1. Mange meiner at Knutshø er eggen Per Gynt rir på. Det stemmer også betre med omtalen av den som ei halv mil lang. For øvrig er det ein flott tur å gå Knutshø på langs!

    Likt av 1 person

  2. Kjæreste Tine; har forgjeves forsøkt å ringe noen ganger i sommer. Det er lett å kjenne fjellsuget når jeg, etter å ha fått bloggadressen fra Karianne, leser dine fine små betraktninger. Det er kjent terreng for meg du oppholder deg i nå. Heidal, med sine storslagne gardsanlegg, har jeg besøkt mange ganger. På Sikkilsdalseter var jeg påsken for 54 år siden, der var det dessuten i min tid årlig hingsteslepp og brunsteim i dalen. Jeg gikk over Besseggen første gang i 1951, fra Memrubu bar det til Glitterheim. Fra Gjendebu til Tyinholmen møtte jeg en gang Claus Helberg, som plutselig dukket opp i tåkehavet, og over Filefjell og videre over Jungsdalen og Hallingskarvet … osv, så jeg kan se deg for meg. Jeg har tilbrakt sommeren på lukekrakken, skal holde foredrag på Amiliadagene i morgen, snart er det av sted til Sicilia, god tur videre, skal følge med,Ketil

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s