Fra alpine Sylan til verdensarven Røros

Sør-Trøndelag har vært en utrolig flott og variert etappe: Først i høyfjellet langs det majestetiske Sylan-massivet, så gjennom seterlandskapet i overgangen mellom skog og fjell i Holtålen, og til slutt et urbant opphold på sjarmerende Røros.

Sylan er et storslått fjellområde vi deler med Sverige. Sylmassivet er en imponerende rekke med alpine topper som reiser seg mellom Norge og Sverige, og hvor flere av toppene markerer riksgrensen. Dessverre lå toppene innhyllet i tåke da jeg passerte en grå regnværsdag, men jeg har gått her i finvær tidligere og vet hvor flott det er! Sti- og hyttenettverket på norsk og svensk side er tett bundet sammen, så både nordmenn og svensker tar seg fjellturer over til nabolandet. Og etter en av turens regntunge dager (som det heldigvis ikke har vært så veldig mange av hittil), var det deilig å komme frem til servering av tre retters middag på Nedalshytta, den første betjente DNT-hytta jeg har besøkt på turen så langt.

Fra Nedalshytta gikk turen nedom Stugudalen og inn i Holtålen. Her sørpå møter jeg litt flere folk enn lengre nord, både på hyttene og underveis. Og noe av det triveligste på turen er å oppleve at vi nordmenn er mer utadvendte og gjestfrie enn ryktet skal ha det til. I Holtålen passerte jeg den gamle setra Lunderengvollen, og her ble jeg invitert inn på nydelig eplekake, kaffe og brus hos hyggelige folk!

Fra Holtålen bar det over et nydelig fjellområde med idylliske fiskevann, før jeg kom meg over til Røros og Fjellheimen pensjonat. Røros er et av de aller fineste stedene jeg vet om. I 250 år var Røros Kopperverk et av Norges viktigste bergverk. Røros er helt unikt, og har bevart sitt opprinnelige særpreg som bergstad med slagghauger og industribygninger fra bergverkstiden, og gamle hus og gårder fra 1700- og 1800-tallet. Med gruvehistorien, intakte kulturminner og en gjennomført arkitektur står hele tettstedet med omegn på UNESCOs verdensarvliste. Det er umulig å ikke bli sjarmert av denne lille byen!

Røros har for min del også vært en urban avveksling på en tur som ellers har bestått av skog, fjell og lite folk. Jeg ankom Røros fredag ettermiddag i nydelig sommervær, og tilbrakte kvelden ute på byen i et yrende folkeliv! I Røros har jeg også hatt tilgang på en sportsbutikk for første gang siden Alta, og har gått til innkjøp av et par deilige og etterlengtede joggesko som gjør godt for beina etter lange dager i fjellstøvlene.

Nå går turen videre inn i skog og mark – og gjennom det sjette norske fylket som skal forseres på turen – Hedmark.

Reklame

5 kommentarer om “Fra alpine Sylan til verdensarven Røros

  1. Du er jammen ta et råskinn å gå! Tenk at du har passert Røros! Jeg er helt enig meg deg om at det er blant de vakreste stedene. En verdensarv, intet mindre 😊 Her i Tromsø nytes imidlertid de små og bynære turene. Har akkurat kommet fra en herlig tur til Nonsbu. Lykke til videre!
    Siv Kathrine

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s