Tørk frukt og ta med på tur!

img_0807-25 om dagen på tur? Ikke så lett å bære med seg frisk frukt og grønnsaker på langtur, det veier for mye. Selv om det finnes masse god turmat, og sjokolade er veldig sunt på tur (ikke glem at sjokoladebønnene er en grønnsak), savner jeg å sette tennene i en saftig appelsin etter 3-4 dager i villmarka. Tørka frukt blir ikke helt det samme, men et godt substitutt er det.

Du får kjøpt tørka frukt på butikken, men det er begrenset utvalg, det er dyrt og en del er tilsatt sukker. Det er lett og billig å tørke frukten selv, det smaker minst like godt som den ferdigtørka frukten man får kjøpt og du kan tørke akkurat det du helst vil ha! Mine tørkafruktfavoritter er epler og kiwi. Alt kan tørkes i en vanlig steikeovn med varmluftsfunksjon.

  1. Skjær opp frukt i tynne skiver og legg det utover på stekeplater eller rist, gjerne på bakepapir. Du kan sette inn flere plater samtidig og tørke i flere etasjer.
  2. Skru på varmluften på 70-80 grader. Sett ovnsdøra på gløtt (med en sleiv eller liknende) slik at fuktigheten slipper ut av ovnen.
  3. Det tar noen timer, følg med og snu fruktbitene underveis. Hvor lang tid det tar varierer med hva du tørker og hvor tynne skiver/biter du har skåret.

Tørka frukt holder seg i evigheter, siden det tar litt tid å lage er det lurt å tørke opp et lager når man først er i gang.

Man kan også tørke annen mat, herunder kjøtt. Men da må du passe godt på at det er tørka helt ut før man pakker det ned i poser, hvis ikke kan kjøttet bli bedervet før du skal spise det. Og det er ikke gøy å bli matforgifta på tur! Hvis all fuktigheten er trukket ut kan også kjøttet lagres veldig lenge, men hvis du ikke skal ha det med på tur med en gang bør det oppbevares kjølig – gjerne i fryseren – for at fettet ikke skal harskne.

God tur! 

Reklame

En kommentar om “Tørk frukt og ta med på tur!

  1. Enda bedre er det med en «tørkeautomat/sopptørker» (vet ikke helt hva det heter på norsk, på tysk heter det Dörrautomat). Stort sett mindre strømforbruk.
    Drypp litt sitron over eplene før de tørkes – nam, nam!
    Ha en fin og trygg tur!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s