Denne dingsen kan redde livet ditt på tur!

DCIM100GOPROGOPR0223.Som mange andre turfolk har jeg forbrutt meg mange ganger mot den gamle fjellvettregelen som lød «Gå ikke alene». I de nye fjellvettreglene er denne formaningen heldigvis fjernet. Ny teknologi kan gjøre oss litt mindre sårbare når vi går alene utenfor allfarvei og uhellet er ute.

Et beinbrudd kan raskt bli en farlig situasjon hvis du er alene utenfor mobildekning og ikke får tilkalt hjelp. På fjellet kan du ikke basere deg på mobiltelefonen. Men med en GPS-spot kan man få sendt nødsignal via satellitt til politi og redningstjeneste hvis det står om liv eller helse. Du kan også få tilkalt hjelp fra familie og venner ved mindre alvorlige problemer (brukket ski o.l.), og sende et utvalg av forhåndsprogrammerte SMS-meldinger.

Det er også en trackingfunksjon som sender signaler om din posisjon med jevne mellomrom, slik at de hjemme kan følge deg på turen. Hvor ofte den sender signal kan justeres fra en gang i døgnet og helt ned til annethvert minutt. De du gir tilgang kan logge seg inn på en sporlogg og følge deg på google maps. Hvis du får paranoia av overvåkingssamfunnet (og det er det gode grunner til å få!) kan du la være å sette på trackingfunksjonen.

Ny teknologi gjør oss litt mindre sårbare hvis vi også fortsetter å bruke vettet. For vi er fortsatt like små der ute i den store og sterke naturen. Den viktigste forsikringen er fortsatt å vite hva man gjør, ta forholdsregler for å unngå farlige situasjoner og ha utstyr og kunnskap til å håndtere dem hvis de likevel oppstår. For selv om du får tilkalt hjelp, kan det ta lang tid før hjelpen kommer fram der du er. I dårlig vær, når faren er størst og marginene minst, kan redningsmannskapet ha problemer med å ta seg fram. Men sjansene for at du blir hjulpet i tide øker likevel betydelig hvis noen vet at du trenger hjelp og hvor du er. Og familien din sover bedre om natta når du er ute på tur!

Selve dingsen koster ca 2000 kroner. I tillegg må du tegne et abonnement som koster noen hundrelapper i året, litt avhengig av omfang og lengde på abonnementet. Husk å ta med reservebatterier! En billig forsikring den dagen du virkelig trenger den, enten man går Norge på langs eller kortere turer.

Reklame

3 kommentarer om “Denne dingsen kan redde livet ditt på tur!

    1. Hei, jeg kommer ikke til å legge ut sporingen umiddelbart, da jeg ikke er komfortabel med at det ligger åpent tilgjengelig for hvem som helst nøyaktig hvor jeg befinner meg i nåtid. Men jeg legger ut sporet i etterkant for de som er interessert i ruta. Og så legger jeg selvsagt ut blogposter underveis når jeg har dekning, om fremdriften og noen bilder fra de siste dagene.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s