Blant havets konger

Den plutselige lyden av et stort dyr som blåser, du snur deg etter lyden og ser en sky av vann som spruter opp i lufta. Hvalen er nær deg. Med riktig vindretning får du skyen med hvalens ånde rett i fleisen, det lukter råtten sild. Det er da du kjenner at du lever!

img_0991
Blant fiskebåter og spekkhuggere i Grøtfjord på Kvaløya. Foto: Andreas Alvehus
Eventyret som utspiller seg i havet utenfor Tromsø i november og desember er spektakulært: Silda går inn i fjordene på Kvaløya for å overvintre, og hvalene følger etter i hopetall for å beite på fisken. Å padle her blant knølhvaler og spekkhuggere er noe av det råeste en kajakkpadler kan oppleve. Dyrene som svømmer rundt kajakken er på størrelse med lastebiler og trailere: Spekkhuggere på opptil 9 meter og 8 tonn, knølhvaler på opptil 19 meter og 30 tonn.

knolhval
Ryggen av en knølhval bryter havoverflaten (foto: Andreas Alvehus)
Om du er redd for hva som skjer hvis du går rundt og havner i vannet med hval i nærheten, så husk at det også er populært å dykke med hvalene. All erfaring tilsier at hvalen nøyer seg med fisk til middag! Bortsett fra dårlig ånde, er disse enorme dyrene ganske hensynsfulle mot oss.

Samtidig skal vi ha respekt for at dette er store og ville dyr med enorme krefter. Hvalen er størst og sterkest hvis noe går galt, så her er det bare å være ydmyk (som ellers i naturen!). Som kajakkpadler er man stort sett skånsom i sitt møte med hvalen, og det er umulig for en kajakkpadler å forfølge hvalene hvis de vil vekk. Men det kan være båter i nærheten som er mer pågående og irriterer dem. Den gode regelen er å ta det med ro, og la hvalene komme til deg.

Eksponerte områder i Nord-Norge på denne tiden av året er jo heller ikke en lek for nybegynnere i kajakken. Det er krevende og uforutsigbare værforhold, iskaldt vann og mørketid. Padleerfaring, godt utstyr og dyktige padlevenner er et must. Er du så heldig å ha alt dette i orden, er det å sitte i kajakken i ditt møte med hvalene et av ditt livs største naturopplevelser!

Reklame

6 kommentarer om “Blant havets konger

  1. Fantastisk at jeg får være din padlevenn og fikke dele et slik eventyr med deg og våre felles venner !Takk igjen for et perfekt opplegg !

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s