NPL highlights

Mange har spurt meg hva som var det fineste stedet i løpet av Norge på langs, og det er selvfølgelig helt umulig å svare på. Men her er et lite knippe av de turområdene jeg varmt kan anbefale etter turen, og det er ikke bare de mest kjente turområdene jeg vil trekke frem.

Knivskjelodden – Norges og Europas nordligste punkt:

img_0172Turistene valfarter i tusentall til Nordkapp, men det som er Europas nordligste spiss ligger rett ved siden av og er både ukjent og lite besøkt: Knivskjelodden. Jeg tenkte derfor at denne vesle odden kanskje var et litt stusselig sted, men så feil kan man ta!

Du må ta beina fatt for å komme hit. Det er 8 kilometer på T-merket sti fra vegen, og det er verdt slitet. De siste kilometerne går i strandkanten med spektakulær utsikt til Nordkapp. Det er på Knivskjelodden – og ikke på platået – at du virkelig får sett hvor flott og mektig Nordkapp er!

Fra Kilpis til Abisko gjennom indre Troms:

img_0839En nordnorsk klassiker med start i Finland og endestasjon i Sverige. Fra Kilpis kan man ta båt eller gå til Treriksrøysa, og videre til de norske DNT-hyttene Golda, Gappo, Rosta, Dærta, Dividalshytta, Vuoma, Gaskashytta, Altevasshytta og Lappjordhytta. Fine DNT-hytter som ligger som perler på en snor gjennom hele indre Troms, med godt merket sommersti hele veien.

I indre Troms er det storslåtte fjell og skikkelig villmark. Dividalen nasjonalpark er kjent for sin varierte og smellvakre natur og fast tilhold av bjørn.

Det går buss fra Tromsø til Kilpis, og tog og buss fra Abisko til Narvik.

Junkerdalen nasjonalpark og Norges koseligste DNT-hytte:

img_0861Junkerdalen nasjonalpark er del av et stort villmarksområde som strekker seg innover i Sverige. Her er det majestetiske fjell, ville fossefall nedover fjellsidene og grønne og frodige daler med fargerike blomster. I den spektakulære Skaididalen ligger Argaladhytta. De få som har besøkt denne hytta påstår at det er Norges koseligste DNT-hytte, der den ligger idyllisk plassert ved elvebredden.

Området er kjent for krevende vading over noen bekker og elver, også på DNT-merket sti. Kommer du på feil tidspunkt kan de være umulige å krysse! Jeg kom av denne grunn ikke helt frem til Argaladhytta, men fikk tatt et veldig fint bilde av den.

Man kan kjøre opp fra Sulitjelma til Coarvi-hytta og bli hentet igjen på Trygvebu ved Junkerdalen (2 eller 3 dagers tur), eventuelt parkere i den ene enden og gå frem og tilbake.

Den ultimate villmarksfølelsen i Børgefjell:

img_0887Børgefjell er landets nest eldste nasjonalpark, og utenriksministeren er oppkalt etter den.

Børgefjell har variert landskap som ligger mellom 270 og 1699 meter over havet, her er det både høye, alpine fjellkjeder og skogsområder. Børgefjell er fjellrevens rike, og det eneste stedet i Norge hvor denne sterkt utrydningstruede arten lever helt uten redningstiltak som foringshjelp og utsetting

Børgefjell er en av de få nasjonalparkene som også er verna også mot Turistforeningen, så her er det verken hytter eller merka stier. Her må du klare deg selv og orientere deg fram på egen hånd. Sett av ei uke, ta med kart, telt og fiskestang og nyt livet. Her finner du villmarksfølelsen!

Blåfjella-Skjækerfjella – Trøndelags ukjente villmarksperle: 

IMG_9531Blåfjella-Skjækerfjella er en Norges største nasjonalparker, et variert og storslått naturområde med både skog og fjell. Nasjonalparken har to store hovedområder: Blåfjella i nord og Skjækerfjella i sør. Hvis man starter nord i Lierne og går sørover til Vera får man med seg mye av begge hovedområdene.

Store deler av verneområdet er lite tilrettelagt, med få merka stier og hytter. Det er likevel ikke et urørt område, her er det fullt av kulturminner etter sør-samisk reindrift som har brukt området i generasjoner, og som fortsatt har nasjonalparken som et viktig beiteområde for dyra sine.

Helt øst i området nær svenskegrensen er det mulig å overnatte på fjellgårdene Gjevsjø og Gaundal, og i den sørlige delen på DNT-hyttene Sætertjønnhytta og Skjækerdalshytta. Men det kan være lurt å ta med telt og kunne ta seg frem utenom sti hvis man vil gå gjennom hele området. Og det anbefales!

Klassikeren over Hardangervidda:

img_0940-1Finse-Haukeliseter er en kjent rute for kryssing av Hardangervidda, gjennom fastlands-Norges største nasjonalpark og over Nord-Europas største høyfjellsplatå.

Turen starter med fantastisk utsikt til flere av Hardangerjøkulens spektakulære brefall  mellom Finse og Kjeldebu. Videre mot Sandhaug og Litlos går turen over det åpne og slette viddelandskapet. Men Hardangervidda er ikke så flat som mange tror: Fra Litlos til Haukelister endrer landskapet karakter, med svært kupert høyfjellandskap.

Det er godt merket DNT-sti og selvbetjente og betjente DNT-hytter hele veien over Hardangervidda.

Langtur over heiene:

img_0446

Sør for Hardangervidda og Haukeli heter det ikke fjellet, men heia! Jeg kan anbefale en skikkelig langtur over heiene fra Haukeliseter og helt ned til Ljosland. Det er en vakker, tøff og variert tur.

Disse heiene er hjemmet til Europas sørligste villreinstamme, og store deler er vernet som et stort, sammenhengende landskapsvernområde (Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene LVO) som strekker seg over ti kommuner og tre fylker.

Mye av terrenget er kronglete og kupert, med stup og skrenter som tidvis gjør det vanskelig fremkommelig utenfor stien. Det er derfor lurt å følge DNT-merket sti. Underveis ligger mange DNT-hytter med høy standard: Holmavatnhytta, Bleskestadmoen, Jonstølen, Krossvatn, Vassdalstjørn, Hovatn, Kringlevatn, Storevatn,  Taumevatn, Håheller og Gaukhei. Som navnene avslører ligger mange av hyttene ved vann, og det ryktes å være bra med fisk i mange av dem. På deler av strekningen ligger hyttene så tett at det for de fleste er overkommelig å noen doble etapper.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s