Endelig elg!

Jeg har passert polarsirkelen og er kommet til Umbukta fjellstue i Rana. Denne hyggelige fjellstua drives av Thor Inge, som selv har gått Norge på langs to ganger, både sommer og vinter. Her blir NPLere tatt godt imot med en gratis overnatting!

Saltfjellet ble raskt tilbakelagt den strakeste veien rett sørover, parallelt med E6 og jernbanen. Ikke den mest villmarksprega etappen på turen, så jeg må komme tilbake og gå litt mer på kryss og tvers her! Heldigvis kan man gå store deler på den gamle veitraséen, som i dag har blitt en fin tursti (bildet ovenfor) med mulighet for å plukke litt ny kunnskap fra infoplakatene underveis. Denne første vegen over Saltfjellet ble åpnet av Kong Håkon i 1937. Og mer dystert: Nordlandsbanen ble bygget av russiske og jugoslaviske fanger under krigen. De levde under grusomme forhold, de sultet og frøs, og svært mange døde under det harde arbeidet. Mange ble gravlagt her langs togskinnene.

Etter å ha kommet meg over Saltfjellet overnattet jeg på Bolnastua, hvor jeg møtte en av Norges største hyttesamlere: Arne Nyborg fra Fredrikstad har vært på over 500 DNT-hytter. Nå har han bare 23 igjen før han har vært på samtlige av Turistforeningens hytter. De regner han med å rekke over i løpet av sommeren.

Etter Bolnastua gikk jeg inn i Virvassdalen, en irrgrønn verden med frodig løvskog, fuglekvitter, bekkebrus og stikkende mygg. Virvassdalen er et fredet naturreservat fordi det er et virrvass av arter her. Her fant jeg en åpen skogskoie som Statskog har satt opp til fri benyttelse for oss turfolk. Etter en lang og god natts søvn i denne lille koia, sender jeg en varm takk til statens skogselskap!

Statskogs koie i Virvassdalen

I Virvassdalen møtte jeg endelig elgen! Til nå på turen har jeg gått i flere elgspor enn fotspor, jeg har til og med kjent lukten av elg og skjønt at den har vært i nærheten. Plutselig stod elgemor med kalven sin foran meg. Som turgåer og tidligere o-løper har jeg møtt elg mange ganger, men synes likevel det er en stor opplevelse hver gang jeg ser dette store og majestetiske dyret. Jeg tror og håper dette ikke blir mitt eneste møte med elgen på den lange veien til Lindesnes!

Fra den grønne skogen og sommeren i Virvassdalen, gikk jeg opp i fjellet og hit til Umbukta via Sauvasshytta som ligger på nesten 1000 meter over havet. Her var det fortsatt mye snø og is igjen på vannet. Det er bare å glede seg til veien videre og nye opplevelser i variert natur!

Reklame

En kommentar om “Endelig elg!

  1. Hei. Hyggelig og høre fra deg igjen. Og att du har hatt en fin tur. Ja, du kommer ikke bort hos Tor Inge. Har selv bodd der på skitur sørver. Også på de andre hyttene du nevner. God tur videre.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s